Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto, by było smaczne
i pełnowartościowe, a zimą także ciepłe. Co jednak, gdy rano nie mamy zbyt wiele czasu? Rozwiązaniem mogą być ekspresowe, gorące śniadania, które łatwo przygotujesz w kilka chwil – nie ważne czy biegniesz na stok narciarski, czy właśnie szykujesz się do pracy. Zainspiruj się naszymi pomysłami i odkryj zupełnie nowy sposób na rozgrzewający początek dnia.

Kanapki w nowej odsłonie
Większość z nas na śniadanie wybiera kanapki. Nic dziwnego: są proste, szybkie w przygotowaniu, a do tego łatwo zabrać je ze sobą w drogę. Niestety często w porannym pośpiechu popadamy w kanapkową rutynę i każdego dnia przygotowywane przez nas śniadanie wygląda tak samo. Jak uniknąć monotonii? Okazuje się, że wystarczy jedynie odrobinę podgrzać pieczywo, by zwykła bagietka zamieniła się w prawdziwy hit dnia. Do zapiekania czy grillowania możesz użyć tostera, piekarnika lub po postu porządnej patelni. Jakie dodatki sprawdzą się w zapiekanych kanapkach? Z pewnością różnego rodzaju sery, pomidorki koktajlowe, rukola, czy szynka. Pyszności!
Kolejną opcją na ekspresowe śniadanie są gofry. Wbrew pozorom nie są one czasochłonne! Ciasto gofrowe najlepiej przygotować już dzień wcześniej – w ten sposób rano zaoszczędzisz kilka cennych minut. Do wersji na słodko dodaj dobrej jakości dżem, miód, jogurt, bitą śmietanę lub świeże owoce – w zależności od tego na co akurat masz chęć. W przypadku dania na słono wykorzystać możesz jajka, boczek, wędzonego łososia, warzywa czy nawet… awokado.
Kasza w nowej odsłonie


Gdy dbamy o linię, lepiej zamiast mącznych propozycji zdecydować się na kasze! Do wyboru mamy ich mnóstwo rodzajów: manna, kuskus, gryczana, kukurydziana, czy najpopularniejsza ze śniadaniowych propozycji – jaglana. Warto wiedzieć, że jaglanka zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka
i witamin z grupy B oraz stosunkowo niewiele skrobi. Jest lekkostrawna i nie powoduje alergii, dlatego polecana jest nawet dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Pod względem wartości odżywczych jaglanka dorównuje kaszy gryczanej, która uznawana jest za najzdrowszą z kasz. Doskonale syci
i wspomaga przemianę materii, polecana jest więc dla osób liczących kalorie.
Jaglankę przygotować możesz na kilka sposobów m.in. na mleku krowim, kozim czy nawet soku owocowym. Dobrym pomysłem jest połączenie kaszy z kokosem, migdałami lub daktylami. Takie śniadanie to naprawdę zdrowy wybór!
Jaglanka DayUp Wake&Joy
Przygotowanie jaglanki wydaje Ci się trudne i skomplikowane? To nie powód, by z niej rezygnować! Wystarczy sięgnąć po jaglankę DayUp Wake&Joy. To pierwsza w Polsce jaglanka podana w poręcznym opakowaniu typu pouch. Stanowi ona w pełni naturalną, bezglutenową, pozbawioną laktozy propozycję na zdrowe, lekkie i sycące śniadanie. Jaglanka DayUp to innowacyjne połączenie kaszy, śmietanki kokosowej oraz specjalnie wyselekcjonowanych musów owocowych. Bez cukru, substancji konserwujących, sztucznych barwników i tłuszczów utwardzanych. Doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło – wystarczy jedynie włożyć opakowanie do kubeczka z ciepłą wodą, by w kilka chwil cieszyć się smacznym, rozgrzewającym śniadaniem. Dzięki poręcznej formie jaglankę DayUp Wake&Joy bez trudu zabierzesz ze sobą do pracy, szkoły, na spacer czy łyżwy. Świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub pyszną przekąska w ciągu dnia.