Lubicie herbatę? Ja bardzo. To mój ulubiony napój na ciepło, bo po kawę sięgam bardzo rzadko. Dziś pokażę Wam jakie smaczne herbaty lubię najbardziej. Dziś chętnie sięgamy zarówno po herbatę czarną, zieloną, jak i białą. Mało jednak kto wie, że historia herbaty jest owiana wieloma tajemnicami. Początków szukać trzeba oczywiście w Państwie Środka, czyli Chinach.

Jednym z krajów, w których picie herbaty wiąże się z prawdziwym rytuałem jest Japonia. Do tego państwa nasiona rośliny herbacianej zostały przywiezione przez mnicha Dengyo Daishi. Pierwsza uprawa trafiła do cesarza, któremu napar tak zasmakował, że rozkazał on uprawę herbaty w pięciu prowincjach otaczających stolicę kraju. I choć z uwagi na stosunki polityczne z Chinami ten napój nie zawsze cieszył się popularnością, to Japończycy doceniali go przede wszystkim za aromat, smak i właściwości. Wierzono, że czarka herbaty nie tylko pomaga właściwie skoncentrować się na medytacji, ale również odpędza senność.

Czas, aby wrócić do Polski, gzie napijemy się wyśmienitych wręcz fenomenalnych herbat. Pierwsza propozycja to herbata o fajnej nazwie …

SEKRET MIKOŁAJA – herbata czarna

Podobno jest to jego ulubiony napar po zakończeniu świątecznej roboty.

To zapewne za sprawą szkockiej whisky, która wchodzi w jego skład. Chociaż może bardziej lubi w nim łuski kakaowca i kardamon?

I od razu uspokajamy – to nie od tej herbaty Mikołaj ma taki brzuchol.

GŁÓWNY SMAK: czekolada z delikatnym aromatem przypraw i z wyraźną nutą whisky.

SUGESTIA: bogaty aromat herbaty nie wymaga słodzenia jej.

Temp. wody: 95° – 100°C

Czas parzenia: 3 – 5 min.

Skład: czarna herbata Ceylon, kardamon, migdały, orzechy makadamia zanurzone w karmelu, łuska kakaowa, cynamon, karob, chipsy kokosowe, wanilia, płatki białego bławatka, szkocka whisky, ekstrakt z dębu.

Owocowe wyciszenie mmmm smal lata….

Zielony rooibos wzbogacony pysznym kawałkami ananasów, śliwek, jabłek, rokitnika, płatkami bławatka i piwonii.

Polecany dzieciom, kobietom w ciąży i osobom o zszarganych nerwach. Balsam dla ciała i duszy. Zatrzymaj się na moment i ciesz cię chwilą wyciszenia.

GŁÓWNY SMAK: słodkie owoce

SUGESTIA: jej napar smakuje bosko zarówno na ciepło jak i w postaci herbaty mrożonej

Temp. wody: 100°C

Czas parzenia: 5 – 8 min.

Skład: zielony Rooibos, kawałki ananasów, śliwek,  jabłek, rokitnika, płatki bławatka i piwonii

Teraz HIT … MEGA MEGA HIT !
Nie otwierając pudełka pytam znajomych co to jest? Wszyscy obejrzeli i stwierdzili, że firmy już mnie nie lubią i wysłali mi kamienie 😀

Kiedy nastąpił punkt kulminacyjny wszyscy zaczęli wąchać i wyczuli delikatny słodki zapach. Mowa o ORZECHACH Z WYSPY SKYROS

Wszyscy wiedzą, że greccy bogowie na obiad jedli Ambrozję, dzięki której byli wiecznie młodzi i nieśmiertelni. Niewielu jednak słyszało, że na deser zajadali się słodkim przysmakiem, skąpanym w ciemnej czekoladzie boskim orzechem, który zapewniał im też dobry nastrój. Był to pokarm tak cenny i pożądany, że aby uchronić go przed rozkradaniem, bogowie nadali mu formę pięknego kamyka.

Tylko u nas możesz skosztować tego mitycznego deseru. Chrupiący orzech zanurzony jest w najlepszej ciemnej czekoladzie (co najmniej 70% kakao), potem zamknięty w cukrowej skorupce.

Poczuj jak jego boskie właściwości wyniosą twój nastrój ku Olimpowi.

Składniki: czekolada 36,5% (miazga kakaowa, cukier, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa), orzech włoski 24%, cukier, stabilizator: guma arabska; barwniki: dwutlenek tytanu, błękit brylantowy, kurkuma, kwas karminowy, węgiel roślinny. Produkt może zawierać gluten (pszenica), mleko i orzeszki arachidowe. Masa kakaowa w czekoladzie min. 70%.

Wartość energetyczna w 100g produktu: 2160kJ/515kcal, tłuszcz 36,2g w tym nasycone kwasy tłuszczowe 14,2g, węglowodany 45g w tym cukry 33g, białko 9,2g, sól <1g.

Przechowywać w temperaturze poniżej 25°C.

 

HOKUS POKUS – herbata rooibos

HOKUS POKUS

Czytając skład tej mieszanki można pomyśleć, że to jeden z przepisów jakiejś czarownicy czy Gargamela. Zapewni nieśmiertelność i rzuci urok na osobę, która ją wypije. Urok oczywiście pozytywny!

Pod wpływem tej herbaty przeniesiesz się do idealnego świata relaksu i odpoczynku, swobody i przyjemności. Będzie błogo…aż nie zobaczysz dna filiżanki.

Na szczęście nie trudno odtworzyć tę magiczną miksturę, wystarczy podstawowa wiedza z zakresu kuchennej magii i czarów

GŁÓWNY SMAK: cudownie owocowy.

SUGESTIA: pijąc ją wystarczy powiedzieć Hokus Pokus i znikasz… nie ma Cie dla nikogo!

Waga netto: 150 g

Temp. wody: 100°C

Czas parzenia: 5 – 8 min.

Skład: zielony rooibos, mangostan, mango, kawałki marchewki, płatki róży, słonecznika oraz bławatka, ekstrakt herbaty kombucza (grzyb herbaciany).

W naszym kraju pierwszą filiżankę herbaty zaparzyła prawdopodobnie księżniczka Maria Ludwika Gonzaga, czyli żona Jana Kazimierza. Na królewskim dworze chętnie, na wzór krajów Zachodniej Europy, sięgano po herbatę w godzinach popołudniowych, ale trzeba wiedzieć, że nie smakowała ona wszystkim. Ksiądz Krzysztof Kluk w 1786 pisał, że herbata osłabia nerwy, zaś Jędrzej Kitowicz twierdził, że może wywoływać ona gruźlicę i oziębianie żołądka.

Również Ignacy Krasicki nie doceniał herbaty, po której – jak twierdził – źle się czuł. Kiedy pogląd na herbatę w naszym kraju tak bardzo się zmienił, że współcześnie jest ona niezwykle popularnym napojem?

W XVIII wieku jej czynne upowszechnianie rozpoczął Stanisław August Poniatowski, który gustował w rzeczach i przysmakach pochodzących zza kanału La Manche. Wówczas też herbata podawana była zazwyczaj z miodem lub cukrem. Dziś zaś trudno wyobrazić sobie jakikolwiek posiłek bez filiżanki aromatycznej herbaty.

Herbaty od QBOXED to nie są zwykłe herbaty. Każda z nich posiada wyjątkowe właściwości, dzięki czemu rozgrzewająca herbata staje się czymś więcej, ponieważ dzięki niej można podnosić swoją odporność, poprawiać samopoczucie, wzbogacać organizm w cenne składniki. Tego nie da Wam zwykła herbata.