Zaskakujące jest, że olej z kokosa przez kilkadziesiąt ostatnich lat był w krajach zachodnich powszechnie uznawany za niezdrowy i tuczący składnik, od którego lepiej trzymać się z daleka, utożsamiało się go z największym możliwym złem, przyczynę zawałów a lekarze bili na alarm o negatywnych konsekwencjach stosowania.


Istnieją badania, które pokazują, że stosowanie oleju kokosowego podnosi poziom „dobrego cholesterolu”. Zawiera kwas laurynowy, składnik mleka matki, który ma bakteriobójcze i wzmacniające odporność właściwości.Zawiera kwas kaprylowy, stosowany często w walce z grzybicą i nazywany przez niektórych naturalnym lekiem na tego typu przypadłości.Spożywanie odżywia i dostarcza energii potrzebnej do poprawnego funkcjonowania mózgu.


Istnieją badania wykazujące, że kwasy tłuszczowe z nim zawarte mogą przeciwdziałać chorobie Alzheimera i zapobiegać utracie pamięci.
My olej kokosowy stosujemy do smażenia potraw, jako odżywkę do włosów, pijemy dla zdrowia.
A Ty w jaki sposób stosujesz olejek kokosowy ?