Pyłek pszczeli

nasze dzieci uwielbiają go chrupać – ma lekko słodkawy smak i pięknie pachnie. Nietypowa alternatywa dla tych wszystkich słodkości, które zalewają półki sklepowe. Pyłek pszczeli to bomba witaminowa, poprawia samopoczucie, koncentrację, reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia apetyt- co widać u naszych dzieci:), dobrze wpływa na wzrok, zapobiega niedokrwistości. Można pisać i pisać. W internecie znajdziecie bardzo dużo pozytywnych artykułów o pyłku pszczelim i produktach pszczelich. Spróbujcie i sami się przekonajcie czy widzicie poprawę.

Pierzga

jest mieszanką miodu, pyłku i śliny pszczół. Ma specyficzny zapach i smak – ale czego się nie robi dla zdrowia:). Posiada właściwości regenerujące, zwłaszcza po antybiotykoterapii, wspomaga układ pokarmowy, dba o nasze dobre samopoczucie, wspomaga nasz układ odpornościowy. Ceniony w kosmetyce za kwas L-mlekowy, który regeneruje skórę, pobudzając produkcję kolagenu oraz witaminę K, która wzmacnia naczynia krwionośne.

Propolis

jest mieszanką, którą pszczoły wytwarzają ze śliny i żywic kory drzew. Posiada właściwości przeciwzapalne, pomocny przy gojeniu ran. Propolis zawiera flawonoidy i polifenole, które posiadają właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia układ immunologicczny. Badania wykazały również, że dostarcza naszemu organizmowi do 60 pierwiastków śladowych – wyobrażacie sobie taką bombę witaminową!

Miód z pokrzywą 

Miód ten został przygotowany na bazie nektarowego miodu rzepakowego z dodatkiem soku z młodych  liści pokrzyw. Delikatnie zielony kolor miodu i ziołowy, łagodny zapach pokrzyw jest dopełnieniem smaku. Co tu dużo pisać – jest przepyszny 🙂

Pokrzywa zawiera makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód; witaminy: A, K, B2, C; związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy. Pomocna przy osłabieniu, anemii, wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, wyciąg z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych.  Miód ten śmiało można polecić osobom o obniżonej odporności, osób uprawiających sporty, przemęczonych, chcących uzupełnić niedobory witamin i minerałów w organizmie. I dodam na sam koniec, że na jego bazie można przygotować super maseczki do ciała, twarzy i włosów.

Miód rzepakowy jest jednym z tych miodów, który ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Posiada właściwości regeneracyjne,  wzmacnia układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W miodzie rzepakowym sporo jest tez potasu i magnezu, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe. Pomocny w schorzeniach układu pokarmowego –  zwłaszcza przy problemach z drogami żółciowymi i zaburzeniach w metabolizmie tłuszczów.
Miód rzepakowy można stosować też zewnętrznie w chorobach skóry oraz oparzeniach – oczyszcza on bowiem tkanki skórne z zanieczyszczeń, kurzu i zmian martwiczych. Aby zauważyć jakiekolwiek efekty stosowania miodu należy spożywać go regularnie.

Wosk pszczeli

Wydzielają go pszczoły za pomocą gruczołów woskowych. Pszczołom służy do budowy plastrów gniazda. My głównie wykorzystujemy go kosmetycznie w naszych mydłach – dodaje twardości, ma właściwości bakteriobójcze, kojące, chroni przed utratą wilgoci. Pięknie pachnie i to czuć w mydłach.

W naszej ofercie znajdziecie wiele miodów, zaczynając od rzepakowego a kończąc na wrzosowym i nawłociowym. Miód oczywiście jest niezastąpiony przy przeziębieniu. Dla mnie najlepsze na przeziębienie jest kubek ciepłego koziego mleka z miodem, masłem i czosnkiem. Stawia na nogi (tylko trzeba systematycznie pić – raz to za mało)Stara, domowa sprawdzona metoda przygotowywana przez mojego dziadka. Tylko pamiętajcie by dodawac miód do herbaty lub mleka, które nie przekracza 40ºC – inaczej miód traci swoje cenne właściwości. Miód jest dobry na wszystko – poprawia nastrój, walczy z wirusami, wzmacnia serce, pomaga przy bólach gardła, biegunkach, koi nerwy, obniża ciśnienie.

 

My Rekomendujemy ! KLINIJ

 

Comments

comments