Przyprawy są to substancje które dodajemy do potraw w celu poprawy ich smaku. Każdy z nas zna przynajmniej kilka przypraw, a najczęściej stosowanymi są pieprz i sól. Czy wiemy jednak w jaki sposób stosować przyprawy, aby w pełni wydobyć ich możliwości. Świat przypraw jest naprawdę wielki i nie sposób poznać go w całości, poniżej przedstawiony został zaledwie niewielki ułamek.

Firma Rafex.eu to miejsce , które kryje w sobie wszystkie smaki świata …
Zapraszam do zapoznania się z moimi kilkunastoma niepowtarzalnymi przyprawami.

12

SHOARMA

Charakterystycznymi potrawami kuchni arabskiej są kebab i shoarma. Oryginalny kebab turecki to opiekane na pionowym ruszcie mięso (najczęściej baranina lub cielęcina), podawane w kawałkach zawiniętych w chlebie pita, z dodatkiem aromatycznych sosów na bazie jogurtu. Shoarma natomiast to drobno pokrojone kawałki mięsa, smażonego na patelni z różnymi dodatkami, takimi jak papryka czy pieczarki, czasem zapiekane z żółtym serem. Charakterystyczny smak arabskiej kuchni zawdzięcza przede wszystkim orientalnej kompozycji ziół i przypraw, takich jak kurkuma, gałka muszkatołowa, czy kardamon.
Skład: czosnek granulowany, papryka słodka, cebula gryz, gorczyca, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kurkuma, curry, marchew gryz, majeranek, oregano, sól, cukier, glutaminian sodu.

 

10

MŁODY JĘCZMIEŃ PROSZEK

Młody jęczmień to proszek z około siedmiodniowych łodyżek jęczmienia. Pozyskuje się go z młodych listków, które są suszone, a następnie mielone, w taki sposób żeby zachować wszystkie walory zdrowotne.

Młody jęczmień to obecnie najpopularniejszy produkt, stosowany przez gwiazdy na całym świecie.  W starożytnym Rzymie gladiatorzy używali młodego jęczmienia jako odżywek. 

11

Kwasek cytrynowy i przyprawa do flaków

Przyprawy do flaków nadają flakom charakterystyczny, rosołowy smak, z wyraźną korzenną nutą. Pieprz czarny uwypukla ostrość flaków, natomiast papryka słodka nadaje im atrakcyjną barwę. Stosując naszą mieszankę można przyrządzić smakowite flaki bez konieczności gotowania rosołu. Przyprawę dodajemy w połowie przyrządzania potrawy.

9

KURCZAK PO WĘGIERSKU

SKŁAD W RÓŻNYCH PROPORCJACH :tymianek, seler nać, marchew suszona, pietruszka nać, cebula suszona,por suszony,czosnek,koper, papryka słodka, chili, pieprz czarny,

SAMBAR MASALA

SKŁAD W RÓŻNYCH PROPORCJACH:Kolendra, kurkuma, kminek, chili, nasiona kozieradki, nasiona gorczycy, sól, pieprz, kminek, goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon, imbir.

8

Przyprawa do steka

Sól, papryka słodka, czosnek, cebula, GORCZYCA biała, pieprz czarny, majeranek, marchew, kolendra, owoce jałowca, rozmaryn, chili, kurkuma, tymianek, ziele angielskie.

PIEPRZ TURECKI

Pieprz, kolendra, majeranek, cząber,chili, chrzan,czosnek.
7

MIESZANKA BABKI PŁESZNIK I JAJOWATEJ

6

PRZYPRAWA DO BARSZCZU BIAŁEGO I CZERWONEGO

Uniwersalna przyprawa do barszczu. Skład: pietruszka,ziele angielskie ,czosnek granulowany,liście laurowe,majeranek,kwasek cytrynowy,sól.

5 ZIÓŁ PESTO

SKŁAD W RÓŻNYCH PROPORCJACH: kolendra cała,sól morska,czosnek,mąka migdałowa, skórka cytrynowa,bazylia,oregano,szczypiorek.

5

PRZYPRAWA DO KIEŁBASY WIEJSKIEJ

Przyprawa do wyrobu kiełbasy wiejskiej, skład: pieprz czarny, papryka słodka, gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, czosnek, majeranek, pieprz biały, sól.

PRZYPRAWA DO INDYKA

SKŁAD W RÓŻNYCH PROPORCJACH:Sól, papryka słodka, czosnek, gorczyca, cukier, cebula, pomidor suszony, bazylia , chili, pieprz czarny, kurkuma,curry.

4

CAFFE DE PARIS

Wyjątkowa, pochodząca ze Szwajcarii przyprawa według receptury Cafe de Paris, nadaje niepowtarzalny smak potrawom, także jako dodatek do dipów, sosów czy masła ziołowego.  skład:trawa cytrynowa, skórka cytrynowa ,pietruszka nać,  koperek, cebula ,szczypiorek…

PRZYPRAWA DO GOŁĄBKÓW

KOLENDRA,SÓL,KMINEK,MAJERANEK,CZOSNEK,KMIN RZYMSKI,KOZIERADKA,CZARNUSZKA,TYMIANEK,ZIELE ANGIELSKIE,PAPRYKA SŁODKA,CHILI GRYS,PIEPRZ MIELONY.

3

CHICKEN MASALA

SKŁAD W RÓŻNYCH PROPORCJACHKOLENDRA CHILI KURKUMA CURRY KOPER PIEPRZ CZARNYKARDAMON PAPRYKA SŁODKA CZOSNEK CYNAMON CUKIER POMIDOR PROSZEK OREGANO IMBIR CHILICURRY KWASEK CYTRYNOWY,SÓL .

2

Czym byłoby nasz kulinarny byt bez przypraw ? Byłoby nuda i marazm :-). Ale na szczęście przyprawy z całego świata są i rozweselają nas kulinarnie, dają energię, a także uprzyjemniają nasze posiłki. Wyostrzamy, dosalamy, dosładzamy i zakwaszamy stosując setki różnych przypraw jednorodnych oraz ich mieszanki. Od nasion, owoców, liści, poprzez pędy i łodygi do korzeni. Wykorzystujemy wiedzę i doświadczenie naszych przodków, którzy wypracowali nam tę bazę przyprawową. Ludzie to kulinarni wynalazcy, więc czemu nie skorzystać z tej wiedzy ? Zapraszam do świata przypraw.
Zapraszam na zakupy do Rafex.eu – to miejsce to prawdziwy raj przypraw.
FB – Rafex

My rekomendujemy !